Květákový salát s vejci
Seznam surovin
- květák 1 kus (větší)
- sýr tvrdý 200 gramů
- rajčata 3 kusy
- vejce 2 kusy (uvařená natvrdo)
- majonéza 1 sklenice (menší balení)
- hrášek sterilovaný 3 lžíce
- šťáva citronová 3 lžíce
- sůl
- roketa (na ozdobení)
Postup přípravy
Květák zbavíme vrchních listů a tvrdého košťálu, ponoříme ho do osolené vody (košťálem nahoru), abychom ho zbavili hmyzu, a pak ho opláchneme a rozdělíme na růžičky. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Pak je slijeme, necháme odkapat a vložíme do mísy.
Uvařená vejce oloupeme, rajčata omyjeme, obojí nakrájíme na měsíčky a přidáme ke květáku. Do mísy přidáme i hrášek a sýr nakrájený na nudličky.
Majonézu rozmícháme s citronovou šťávou a trochou soli, touto zálivkou salát přelijeme a zlehka promícháme. Salát necháme odležet a vychladit nejméně 2 hodiny v chladničce a před podáváním ho ozdobíme listy rokety.
Poznámka k receptu
Květák by měl zůstat hezky křupavý. Je dobré naříznout nejdříve košťály do kříže, aby se květákové růžičky nerozvařily. K salátu můžete podávat čerstvé pečivo nebo do něj přidejte několik uvařených oloupaných brambor nakrájených na kousky. Sýr můžete nahradit kuřecí šunkou.
Načítám komentáře...