Letní salát s pečenými brambůrky
Seznam surovin
Na salát:
- česnek 5 stroužků
- olej olivový 125 balení (Extra Virgin)
- brambory 600 gramů (nové - menší, oválné)
- rajčátka cherry 1 balení
- tymián 4 snítky (čerstvý)
- sůl
- pepř černý (čerstvě mletý)
- fazolky zelené 150 gramů
- rukola 2 hrsti
Na zálivku:
- ocet vinný 2 lžíce (červený)
- hořčice dijonská 1 lžíce
- tymián 1/2 lžičky (čerstvý, nasekaný)
- cibule šalotka 1/2 kusu (nasekaná)
- olej olivový 80 mililitrů (Extra Virgin)
Postup přípravy
Oloupané stroužky česneku rozmixujeme s olivovým olejem na hladký krém. Brambory dobře omyjeme, rozkrojíme podélně na půlky a rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Přidáme omytá rajčátka a snítky tymiánu, vše pokapeme připraveným česnekovým krémem, osolíme, opepříme, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut, dokud nejsou brambory měkké a zlatavé. Přesypeme je i s rajčátky a tymiánem do mísy a necháme vychladnout.
Očištěné fazolky vhodíme do vroucí osolené vody a krátce je povaříme, aby změkly. Scedíme je, ihned zchladíme v ledové vodě, necháme odkapat v sítu a přisypeme do mísy s bramborami.
V misce rozmícháme ocet s hořčicí, tymiánem a šalotkou a za stálého šlehání pomalu přilijeme olivový olej.
Do mísy se salátem přidáme oprané a odkapané listy rukoly, přilijeme zálivku, salát promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Poznámka k receptu
Salát můžete podávat teplý, vlažný nebo studený. Jeho tajemství tkví v naprosto úžasné zálivce a v potření zeleniny česnekovo-olejovou pastou.
Načítám komentáře...