Salát s kozím sýrem I
Seznam surovin
- směs listových salátů 200 gramů
- sýr kozí 200 gramů
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- vejce 2 kusy
- hořčice dijonská 2 lžičky
- panko (japonská strouhanka) (na obalení)
- semínka slunečnicová 1 hrst
- brusinky 1 hrst (sušené)
- olej olivový 5 lžic (+ na zakápnutí)
- med 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Vejce prošlehejte s hořčicí, v další misce smíchejte strouhanku s lístky tymiánu. Kolečka sýru protáhněte vejcem, obalte ve strouhance, odložte na talíř a nechte 15 minut odležet v lednici. Mezitím předehřejte troubu na 220°C
2. Než se sýr odleží, opražte na suché pánvi slunečnicová semínka a operte a osušte salátové listy. Do zavařovací sklenice vlijte olej, citronovou šťávu a med, osolte, opepřete, sklenici uzavřete a minutu jí třeste, aby se tekutiny spojily v hladkou emulzi.
3. Sýr dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a dejte na 5–7 minut opéct do trouby. Mezitím v míse smíchejte salátové listy, slunečnicová semínka, brusinky, zálivku a lehce promíchejte. Rozdělte salát na talíře, přidejte hotový sýr a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Kozí sýr se stal naší salátovou stálicí, jeho pikantní chuti se totiž máloco vyrovná. Zkuste ho tentokrát opéct v troubě.
Načítám komentáře...