Salát s pečenou dýní a ricottou
Seznam surovin
- dýně 1 kus (Hokaido menší)
- olej olivový 10 lžic (4 lžíce na pečení dýně, 3 lžíce na zkaramelizování cibulky a 3 na dochucení)
- ořechy lískové 16 kusů (nebo kaštany)
- cibule červená 2 kusy (malá)
- med 1 lžíce
- salát 250 gramů
- sýr Ricotta 200 gramů (nebo kozí brynza)
Postup přípravy
1. Na troubě nastavím pečení + horký vzduch a předehřeju ji na 200 °C. Omytou, neoloupanou dýni rozkrojím, vydlabu z ní semínka a nakrájím ji na měsíčky. Kousky dýně nasypu na plech, zaliju olivovým olejem, důkladně promnu mezi prsty a rovnoměrně dýni rozložím na plech. Neosolím ji, protože sůl vytahuje vodu. Peču asi 30 až 40 minut, aby byla měkká a konce hezky zezlátly.
2. Kaštany rozpůlím a opražím je na pánvi nasucho. Jestli dáváte přednost lískovým oříškům, nasypte je do malé teplovzdorné misky a přidejte je na 5 minut do trouby k dýni, aby hezky křupaly. Než se dýně dopeče, oloupu červenou cibulku a pokrájím ji na osminky.
3. Na pánvi rozehřeju 3 lžíce olivového oleje a nechám cibulku zkaramelizovat. Pravidelně ji míchám, aby se nepřipekla. Asi za 5 minut, když už je měkká, přidám lžíci medu a jemně v něm cibulku promíchám, abych zintenzivnila její chuť. Cibulka je hotová, když je měkká a má dozlatova opečené konce.
4. Salátové lístky nasypu do mísy a jemně je promnu s olivovým olejem a špetkou soli. Přidám upečenou dýni, část opečené cibulky s olivovým olejem a jemně salát promnu mezi prsty. Salát pak rozdělím na talíře a ozdobím ho opečenými kaštany, pár lžičkami čerstvé ricotty a zbylou opečenou cibulkou v medu.
Poznámka k receptu
Můj favorit z restaurace Diner, která patří Jamiemu Oliverovi. Když jsem chodila v Londýně do školy, pravidelně jsem si tuhle podzimní dobrotu objednávala. Zkaramelizovaná červená cibulka dává salátu jemnou, sladkou chuť a díky dýni je natolik vydatný, že plně stačí jako hlavní chod k obědu nebo večeři.
Načítám komentáře...