Salát z citronových brambor a máslových fazolí
Seznam surovin
- brambory 350 gramů (důkladně očištěných kartáčem)
- sůl
- pepř
- fazole sterilované 400 gramů (slitých a propláchnutých)
- citron 1 kus (kůra a šťáva)
- olej olivový
- rukola 1 balení (případně kombinace rukoly, řeřichy a baby špenátu)
- rajčata (pár velkých nakrájených na klínky)
- bazalka 1 hrst (listy)
Postup přípravy
1. Brambůrky vložíme do hrnce s vodou, mírně osolíme a uvedeme k varu. Až dosáhnou varu, zmírníme teplotu a necháme vařit, dokud nezměknou natolik, že půjde do středu největšího z nich snadno zajet nožem. Mělo by to trvat 10–15 minut.
2. Uvařené brambory slijeme a přendáme je do mísy k fazolím spolu s citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem a vše zakápneme olivovým olejem. Promícháme, odložíme stranou a necháme vychladnout.
3. Listy salátu a rajčata dáme do velké salátové mísy, navrch poházíme brambory s máslovými fazolemi. Pokapeme olivovým olejem a před podáváním posypeme lístky bazalky.
Poznámka k receptu
Tento jednoduchý salát se skvěle hodí jako lehký oběd. Kombinace citronových brambor, měkoučkých máslových fazolí a štiplavé rukoly je úžasná, obzvlášť když ji dotvářejí šťavnatá rajčata. Ráda si tento salát dávám k avokádům s pečenými rajčaty a se sezamem, ale hodí se jako příloha víceméně k čemukoli nebo i jako samostatné jídlo, když ho doplníte kopečkem hummusu.
Načítám komentáře...