Salát z marinované červené řepy s čekankovými puky a gratinovaným kozím sýrem
Seznam surovin
- řepa červená 2 kusy
- sůl hrubá 100 gramů
- ořechy piniové 1 lžíce
- čekanka 1 kus (červená)
- čekanka 1 kus (bílá)
- bazalka 2 lžíce (natrhaných lístů)
- salát frisée 1 hrst
- sýr kozí 400 gramů (Chévre Soignon)
- řeřicha (červená na ozdobu)
- hořčice dijonská 2 lžíce (jemné)
- med 1 lžíce
- ocet Balsamico 3 lžíce
- olej olivový 150 mililitrů
- sůl
- pepř
- tymián
- bazalka (na ozdobu)
- řeřicha (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Celou červenou řepu dejte neoloupanou na pekáček. Hodně ji posypte hrubozrnnou solí a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut (do poloměkka).
2. Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Jednotlivé plátky vyřízněte kulatou formičkou na cukroví, aby byla řepa krásně úhledná. Odřezky řepy snězte.
3. FRANCOUZSKÝ DRESINK: Smíchejte hoř- čici, med, balzamikový ocet a olivový olej. Dochuťte solí, pepřem a troškou tymiánu. Tyčovým mixérem vyšlehejte do pěny.
4. Plátky řepy vyskládejte na talíř, přelijte je francouzským dresinkem a nechte alespoň 10 minut marinovat. Část dresinku ještě uchovejte.
5. Mezitím rozehřejte pánev a nasucho na ní opražte piniové oříšky. Stačí 10 minut, dokud nezezlátnou. (Nepražené pinie nemají tak výraznou chuť, jako když se lehce opečou.)
6. Čekanky omyjte, spodní dřevnaté části odřízněte a jednoduše oddělte jednotlivé listy čekankových puků. Dejte je do misky a smíchejte s bazalkou a salátem frisée. Lehce ochuťte francouzským dresinkem.
7. Předehřejte troubu na 230 °C.
8. Kozí sýr nakrájejte na 8 stejných kousků a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do vyhřáté trouby asi na 12 minut a nechte zapéct dozlatova. Zapečené plátky sýra vyjměte z trouby a servírujte je spolu se salátem z marinované červené řepy
9. Do středu talíře vyskládejte těsně vedle sebe plátky červené řepy. Na ně položte čekanky smíchané se salátem a bazalkou.
10. Kolem dokola vyskládejte gratinovaný kozí sýr a dozdobte lístky bazalky a červené řeřichy. Na závěr posypte piniovými oříšky.
Načítám komentáře...