Salát z topinamburů
Seznam surovin
- med 2 lžíce
- šťáva grapefruitová 3 lžíce
Na salát:
- topinambury 6 kusů (oloupané)
- mrkev 5 kusů (oloupaná)
- ořechy 1 šálek (nahrubo nasekaných - může být i směs)
Na zálivku:
- olej olivový 1 lžíce (ještě lépe arašídového nebo ořechového)
Postup přípravy
1. Topinambury a mrkev najemno nastrouhejte a promíchejte se zálivkou ušlehanou z oleje, medu a ovocné šťávy.
2. Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy (pár si jich nechte na ozdobení salátu) a ihned podávejte.
Více informací o těchto zdravých hlízách najdete na stránkích Ing. Aleše Břenka www.topishop.cz
Poznámka k receptu
Syrový zásadotvorný salát, to je ideál, ke kterému bychom měli směřovat co nejčastěji, a to nejen v době jarní očisty.
TiP: Slunečnici topinamburu neboli topinamburu hlíznatému se lidově říká také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Rostliny s květy, které vypadají jako malé slunečnice, jsou ve své podstatě plevel. Najdete je na každém úhoru (nejčastěji lemují železniční tratě). Jejich hlízy se ale řadí do kategorie velmi zdravých surovin. Obsahují hodně draslíku, železa, fosforu, vitaminů skupiny B a zejména inulinu, což je polymer fruktózy, vhodný pro diabetiky. Neobsahují olej ani škrob, čímž se liší od běžných brambor. Ve větším je u nás pěstuje ing. Aleš Břenek.
Načítám komentáře...