Salát ze sladkých brambor, quinoi a brokolice
Seznam surovin
- batáty - sladké brambory 800 gramů (očištěné a nakrájené na malé kostky)
- quinoa 200 gramů
- brokolice 300 gramů
- ořechy kešu 200 gramů
- hrášek 100 gramů (nebo hráškové lusky, případně výhonky)
- rajčátka cherry 100 gramů (nejlépe černá)
- olej olivový 60 mililitrů (případně přepuštěného másla)
- pažitka 50 gramů (nasekané)
- kmín římský 1/2 lžičky
- kurkuma 1 lžička
- sůl 1 lžička
- grep 30 mililitrů (šťáva do dresinku)
- med 10 gramů (na dochucení dresinku)
- olej olivový 30 mililitrů (do dresinku)
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout.
2. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout.
3. Mezitím spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne.
4. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu.
5. Dresink: Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.
Načítám komentáře...