Špenátový salát s avokádem a jahodami
Seznam surovin
Na salát:
- špenát baby 6 hrnků (čerstvý)
- jahody 250 gramů
- avokádo 1 kus
- sýr s modrou plísní 120 gramů (rozdrobený, ideálně Gorgonzola)
- mandlové plátky 2 lžíce (nasucho opražené)
- cibule červená 1/2 kusu (menší)
Na zálivku:
- olej 1/2 hrnku (avokádový, olivový nebo ořechový)
- ocet jablečný 3 lžíce
- med 2 lžíce
- mák 1 lžíce (nemletý)
- sůl
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme zálivku. Všechny přísady dáme do skleničky, dobře ji uzavřeme a zálivku důkladně protřepeme.
Špenát zbavíme stonků, dobře ho omyjeme a necháme odkapat v sítu. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Avokádo rozkrojíme, krouživým pohybem obou půlek proti sobě od sebe půlky oddělíme, vyjmeme pecku a dužninu vydlabeme lžící. Nakrájíme ji na kostičky a nasypeme do mísy. Přidáme špenát, jahody, rozdrobený sýr, mandlové plátky a cibuli nakrájenou na jemné plátky.
Salát přelijeme připravenou zálivkou, opatrně promícháme a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...