Špenátový salát s teplou slaninovou zálivkou
Seznam surovin
- slanina 100 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- vejce 2 kusy (natvrdo uvařená)
- žampiony 100 gramů (čerstvé)
- cukr hnědý 1 lžička
- ocet vinný 3 lžíce (3 - 4 lžíce)
- špenát baby 200 gramů
- sůl
Postup přípravy
1. Slaninu nakrájejte na kostičky, vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a zahřejte, aby pustila tuk. Pak ji osmahněte dokřupava a děrovanou lžící vyjměte ven. Na tuku, který slanina pustila, opečte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Stačí doměkka, na zezlátnutí nečekejte. Do třetice k cibuli a česneku přidejte žampiony důkladně očištěné a nakrájené na čtvrtky nebo na plátky, jemně osolte a znovu krátce a prudce opečte. Stáhněte z plotny, slaninu zatím nechte stranou. Směs v pánvi zasypte cukrem, zalijte octem a olejem a rozmíchejte. Dolaďte podle chuti. Zálivku nechte vychladnout a uložte zvlášť.
2. Špenátové listy namočte do většího množství studené vody, ideální je čistý kuchyňský dřez. Nepouštějte vodu přímo na listy, ať je zbytečně nepoškodíte, jsou velmi křehké a citlivé. Nejprve napusťte vodu, teprve pak přidejte listy. Nechte je pár minut namočené, pak přesuňte do odstředivky na salát a dobře vysušte. Rozdělte do obědových krabiček. Vajíčka oloupejte, nakrájejte a dejte na špenát. Přisypte i opečenou, vychladlou slaninu. Krabičku uzavřete a uložte do chladu.
3. V době jídla ohřejte zálivku, měla by být horká, ne však vroucí. Nalijte ji ke špenátu a protřepte. Listy trochu zavadnou, ale to je v pořádku. Ihned podávejte s pečivem.
Poznámka k receptu
Kdo říká, že salátový dresink musí být vždy studený? Tenhle teplý se ke špenátu skvěle hodí. Kombinace pochází z klasické mezinárodní kuchyně a k jeho přípravě coby oběda do krabičky budete potřebovat mikrovlnku k ohřátí zálivky.
Načítám komentáře...