Teplý mrkvový salát
Seznam surovin
- mrkev 7 kusů (střední)
- kmín římský 2 lžičky (drcený)
- med 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- olej olivový 4 lžíce
- petržel hladkolistá 1 hrst
- mandle 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mrkev oloupejte, nakrájejte na menší špalíčky a vařte v osolené vodě asi 6 - 8 minut, aby změkla, ale nerozvařila se. Mandle nasekejte a nasucho opražte na pánvi.
2. Připravte zálivku: promíchejte med, citronovou šťávu, římský kmín, sůl, pepř a přilijte olivový olej. Metličkou směs šlehejte, dokud se dokonale nespojí.
3. Sceďte mrkev a nakrájejte ji na silnější plátky. Promíchejte se zálivkou, mandlemi, nasekanou petrželovou natí a podávejte.
Poznámka k receptu
Zelenina bývá nejzdravější syrová, u mrkve to neplatí - z té tepelně upravené tělo vstřebá o čtvrtinu více beta-karotenu než ze syrové.
Načítám komentáře...