Thajský salát s arašídovou omáčkou
Seznam surovin
Salát:
- květák 1 kus (střední)
- kokosové mléko 250 mililitrů
- cibule 1 kus (malá)
- česnek 2 stroužky
- cibulka jarní 2 kusy
- mango 1 kus
- paprika červená 1 kus
- olej kokosový 1 lžíce
- petržel hladkolistá 1 svazek
Dresink:
- arašídové máslo 2 lžíce
- zázvor 1 dílek (2 cm)
- šťáva limetková (ze 2 limetek)
- med 1 lžička
- voda 70 mililitrů
- sůl
K podávání:
- mandle 1 hrst (opražené plátky)
Postup přípravy
1. Omytý květák rozeberte na co nejmenší růžičky, vložte je do food processoru a důkladně nasekejte na velikost rýžových zrnek.
2. Připravte si další ingredience: cibuli nasekejte nadrobno, česnek podrťte, mango, papriku, jarní cibulky a petržel nasekejte na stejnoměrné malé kousky.
3. V hlubší pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek a asi minutu restujte. Pak přidejte polovinu nakrouhaného květáku, kokosové mléko a asi 5 minut provařte při nízké teplotě. Květák by měl změknout, ale neměl by se rozpadnout na kaši. Hotový nechte chvíli vychladnout, pak ho promíchejte se syrovým květákem, mangem, paprikou, cibulkami a částí petrželové natě (zbytek si nechte na konečné posypání).
4. Přísady na dresink vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou, krémovou hmotu. Přelijte jí salát a promíchejte. Každou porci posypte plátky opečených mandlí a zbytkem nasekané petrželové natě.
Poznámka k receptu
Květák může obstát jako hlavní ingredience exotického jídla. Stačí vybrat vhodnou úpravu a ideální společníky.
Načítám komentáře...