Zimní salát
Seznam surovin
- brambory 400 gramů (vařené ve slupce)
- sleď 200 gramů (kyselý )
- řepa červená 150 gramů
- jablka 1 kus (velké, kyselé)
- fenykl 1/2 kusu (čerstvý)
- ocet 3 lžíce
- cukr 2 lžíce
- olej olivový 1 lžíce
- šťáva citronová
- sůl 1/2 lžičky
Na zálivku:
- smetana zakysaná 150 gramů
- majonéza 100 gramů
- kopr 1 hrst (čerstvý, natrhaný na jehličky)
- pepř černý 3 špetky (čerstvě namletý)
- sůl 3 špetky
Postup přípravy
V kastrůlku přivedeme k varu asi 5 dl vody se solí, cukrem a octem. Řepu oloupeme, nakrájíme na malé kostky, vsypeme je do vroucího nálevu a uvaříme doměkka. Pak je slijeme a necháme
odkapat.
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Fenykl zbavíme nejedlých částí a nakrájíme ho podélně na tenké plátky. Vložíme je do misky a promícháme s citronovou šťávou a olivovým olejem.
Sledě nakrájíme na proužky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky velké jako brambory. V míse smícháme majonézu se smetanou a koprem. Přidáme sledě, jablka, brambory, fenykl a vychladlou řepu. Salát opatrně promícháme a podle chuti přidáme sůl, pepř, cukr a popřípadě i citronovou šťávu.
Načítám komentáře...