ANGLICKÝ OVOCNÝ PUDDING
Seznam surovin
- lesní plody 1 kilogram (směs)
- cukr krupice 140 gramů
- rum tmavý 2 lžíce
- chléb toastový 400 gramů
- ostružiny (čerstvé k podávání)
- rostlinný olej (na vymazání)
Postup přípravy
1. Lesní plody (mohou být i mražené) vsypte do hrnce, přidejte cukr, 3 lžíce vody a přiveďte k varu. Vařte pár minut, aby ovoce změklo a šťáva lehce zhoustla. Pak je sceďte a do šťávy vmíchejte rum.
2. Formu o objemu 1,5 litru nebo několik menších (nejlépe se hodí hladké misky hezkého tvaru) vymažte olejem. Z chleba okrájejte kůrky, namáčejte ho do scezené šťávy a vyložte jím mísu až po okraj (v případě velké mísy se dobře pracuje s celými plátky, u menší je lepší, když se nakrájejí na širší pruhy, lépe se pak skládají).
3. Když je mísa vyložená, vsypte do ní scezené ovoce a dalšími chleby namočenými ve šťávě ovoce zakryjte a vytvořte budoucí souvislé dno. Nakonec mísu přetáhněte potravinářskou fólií a položte na ni talířek vhodné velikosti, který přesně zakryje vnitřek mísy. Zatižte ho a dejte do lednice. Nechte odležet přes noc.
4. Druhý den pudding vyndejte, odstraňte zátěž i fólii a nožem lehce objeďte po obvodu mísy. Položte na ni servírovací talíř a otočte dnem vzhůru – pudding by měl hladce vyklouznout ven, a pokud byl dobře zatížený, bude mít dokonalý tvar. Podávejte ho s čerstvým ovocem a třeba i se zmrzlinou nebo krémem
Poznámka k receptu
Zpracování staršího pečiva a nadúrody ovoce dalo v Anglii vzniknout národnímu skvostu jménem anglický pudding. Tenhle dezert, praotec legendárního vánočního pudinku, frčí celé léto. Stejně jako třeba crumble.
NA FORMU O OBJEMU ASI 1,5 LITRU ODLEŽENÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...