Baba au rhum
Seznam surovin
Těsto:
- rozinky 30 gramů
- rum 1 lžíce
- máslo 55 gramů (+ na vymazání formiček)
- mléko 120 mililitrů
- droždí sušené 1 balení
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 215 gramů
- sůl
Nálev:
- voda 120 mililitrů
- cukr třtinový 120 mililitrů
- rum 60 mililitrů
Postup přípravy
1. Rozinky smíchejte se lžící rumu a nechte je nejméně 2 hodiny nabobtnat. Mléko zahřejte na zhruba 45 °C, vlijte ho do robotu s hnětacím nástavcem a přidejte droždí a cukr. Míchejte 5 minut a pak nechte dalších 5 minut stát.
2. Poté zapněte robot na nízké otáčky a postupně přidávejte vejce, mouku, sůl a máslo. Zvyšte rychlost a míchejte dalších 5 minut, až je těsto hladké a bez hrudek. Pomocí stěrky těsto shrňte na dno nádoby a zakryjte mokrou utěrkou. Nechte na teplém míste kynout 1 hodinu.
3. Troubu předehřejte na 190 °C, formičky pečlivě vymažte máslem. Do vykynutého těsta vmíchejte rozinky a těsto rozdělte do formiček tak, aby sahalo 2 cm pod okraj. Formičky překryjte mokrou utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
4. Pečte 30 minut, poté je nechte 5 minut odpočinout ve formě a nakonec vychladnout na mřížce.
5. Na nálev v rendlíku smíchejte vodu a cukr a pozvolna přiveďte k varu. Rendlík stáhněte z ohně a směs pečlivě rozmíchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte rum. Vychladlé bábovičky důkladne namočte v rumové lázni a nechte chvilku zaschnout. Koupání báboviček opakujte 4x.
Poznámka k receptu
- Dezert s "alkoholovou duší" proslavili Francouzi, ale kořeny má ve skutečnosti v Polsku. O jeho vzniku koluje několik legend, podle jedné si polský král Stanisław Leszczynski jednoduše namočil oschlý moučník ve sklence alkoholu. Francouzští cukráři pak dezert zdokonalovali pod dohledem Stanisławovy dcery Marie, s níž se oženil Ludvík XV.
- Ve Versailles v první polovině 18. století to byl hit, modernější verze se dnes připravují i v michelinských restauracích.
Načítám komentáře...