Bábovka s kandovaným ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- Hera 150 gramů
- cukr 100 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 2 kusy
- cukr vanilkový 1 balení
- ovoce kandované 50 gramů
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- sůl
- tuk (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
- cukr moučkový (na pocukrování)
Postup přípravy
V míse rozetřeme droždí se lžící cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka na řídkou kašičku - kvásek, který necháme na teplém místě 5 minut kynout. Pak do mísy přisypeme zbylý cukr s moukou, přidáme citronovou kůru, rozehřátý vlažný tuk a zbylé mléko rozšlehané se žloutky. Na závěr do těsta zapracujeme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a kandované ovoce.
Těsto necháme zakryté utěrkou na teplém místě 20 minut kynout, pak ho nalijeme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy a opět necháme 20 minut kynout. Těsto může dosahovat maximálně do dvou třetin formy, protože pečením ještě nabude.
Formu s vykynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a bábovku dopékáme ještě 35 minut. Upečenou bábovku necháme chvilku stát, pak ji ještě teplou opatrně vyklopíme a ihned pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Porce bábovky na talíři doplňte citronovým sorbetem a sušenou ovocnou lesní směsí (prodává např. Lidl).
Načítám komentáře...