Bábovka Savarin
Seznam surovin
- droždí 15 gramů
- mléko 80 mililitrů (vlažné)
- cukr 2 lžíce
- cukr vanilkový 1 balení
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná polohrubá 280 gramů
- máslo 120 gramů
- vejce 3 kusy
- meruňky 50 gramů (sušené)
- voda 70 mililitrů
- cukr 70 gramů
- meruňkovice 2 lžíce
- džem meruňkový (na potření)
- likér mandlový 1 lžíce
- mandlové lupínky 1 hrst (na posypání)
- tuk (na vymazání)
Postup přípravy
V hrnku rozmíchejte droždí s vlažným mlékem, lžící cukru a lžící hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
Vejce našlehejte do pěny se lžící cukru, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přisypte polohrubou mouku, přilijte rozpuštěné vlažné máslo, vzešlý kvásek a důkladně rozmíchejte na řidší hladké těsto.
Těsto nechte 30 minut kynout, potom přidejte pokrájené sušené meruňky a dobře promíchejte. Formu na bábovku důkladně vytřete tukem, nalijte do ní těsto do jedné třetiny a nechte ještě 30 minut kynout.
Formu vložte do předem vyhřáté trouby a upečte při 180°C. V kastrůlku svařte vodu s cukrem, přidejte meruňkovici a tekutinou potírejte upečený moučník, dokud se všechna nevsákne.
Savarin potřete rozehřátým meruňkovým džemem smíchaným s likérem a posypte mandlovými lupínky.
Načítám komentáře...