Bábovka - 8 variací
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 3 hrnky
- voda 1,5 hrnku
- cukr 1 hrnek
- vejce 2 kusy
- olej 1/2 hrnku
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, citronovou kůru, olej a vodu. Těsto propracujeme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy (forma by měla být naplněna nejvýše do tří čtvrtin).
Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut. Pokud se těsto během pečení začne na povrchu připékat, zakryjeme ho alobalem. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme vpíchnutím suché špejle do středu těsta. Když špejle po vytažení zůstane suchá a čistá, je bábovka hotová.
Upečenou bábovku necháme ve formě trochu vychladnout, pak ji ještě vlažnou opatrně vyklopíme a dáme zcela vychladnout. Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.
Osm bábovkových vylepšováků - vyberte si svou oblíbenou přísadu a přidejte ji do základního receptu:
* 1 hrnek ořechů - použijte vlašské nebo lískové, celé, nasekané nebo namleté,
* 1 hrnek nastrouhaného kokosu,
* 1/2 hrnku nesolených mandlí - mohou být loupané i neloupané, mleté, nasekané, krájené, mandlové lupínky...,
* 1/2 hrnku rozinek - pro lepší chuť a vůni je namočte předem na 30 minut do rumu,
* 1 hrnek mletého máku,
* 2 lžíce kakaa - na mramorovanou bábovku vmíchejte kakao jen do poloviny těsta a do formy pak lijte obě těsta střídavě,
* 1/2 hrnku čokolády - může být rozlámaná na malé kousky nebo nastrouhaná, mléčná nebo na vaření,
* 1/2 hrnku sušeného ovoce - skvělé jsou meruňky, třešně, borůvky nebo brusinky; větší kusy ovoce nejdříve překrájejte.
Poznámka k receptu
Těsto na bábovku můžete doplnit i kombinací několika různých přísad (například rozinky + ořechy, mák + sušené ovoce, kokos + čokoláda, mandle + rozinky...). Vodu lze nahradit smetanou, mlékem, perlivou vodou (sodovkou), pomerančovou šťávou, kyselým mlékem nebo třeba jogurtem. Dbejte jen na to, aby těsto zůstalo po přidání mouky stálé řídké, jinak přilijte ještě trochu tekutiny.
Načítám komentáře...