Beránek
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- cukr 150 gramů
- vejce 3 kusy
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- máslo 60 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- citronová kůra (z 1 citronu, nastrouhaná)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (nebo strouhanka, na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
- mašle (na ozdobení)
Postup přípravy
Cukr, žloutky a změklé máslo utřeme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilinový cukr a citronovou kůru a vlažným mlékem zaděláme těsto, do kterého na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Po upečení beránka poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme mašlí.
Poznámka k receptu
Beránka můžete ozdobit i různými polevami:
S cukrovou polevou 2 bílky smícháme s 200 g moučkového cukru a lžící citronové šťávy, třeme asi 15 minut, až poleva zhoustne, a podle potřeby přidáváme horkou vodu. Polevou ihned přelijeme upečeného beránka a necháme ztuhnout.
S čokoládovou polevou V kastrůlku v horké vodní lázni smícháme 100 g ztuženého tuku, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa a 1 lžíci škrobové moučky a vše umícháme dohladka (nebo použijeme 2 hotové čokoládové polevy, které rozehřejeme ve vodní lázni). Upečeného beránka přelijeme polevou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...