Beránek z celozrnné mouky
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 200 gramů
- voda 4 lžíce (horká)
- cukr vanilkový 1 balíček
- mouka celozrnná 180 gramů
- citronová kůra (nastrouhaná, z 1/2 citronu)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na ozdobení:
- bílek 1/2 kusu
- cukr moučkový 25 gramů
- hřebíček 2 kusy
Postup přípravy
V míse ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání postupně přidáváme horkou vodu. Pak přidáme vanilinový cukr, mouku, nastrouhanou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
V misce smícháme bílek s moučkovým cukrem a třeme vařečkou alespoň 10 minut, až vznikne hustá bílá poleva.
Upečeného vychladlého beránka opatrně vyklopíme z formy. Připravenou polevu naplníme do malého kornoutku stočeného například z papíru na pečení a na beránka uděláme malé kudrlinky. Pak do něj zapíchneme dva hřebíčky jako oči a necháme polevu zaschnout.
Poznámka k receptu
Pokud máte „ušatou“ formu na beránka, zakryjte hlavičku papírem na pečení, aby se těsto na uších nepřipálilo.
Načítám komentáře...