Beránek z ořechového těsta
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 8 kusů (žloutky a bílky zvlášť )
- cukr krupice 270 gramů
- ořechy 190 gramů (namleté)
- mouka 140 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy )
- strouhanka (na vymazání formy )
Bílkový krém:
- bílek 3 kusy
- cukr moučkový 180 gramů
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- sůl
Postup přípravy
1. Formu na beránka (použili jsme starou keramickou, spodní část o objemu 600ml) důkladně vymažte máslem a vysypte strouhankou, aby se k ní beránek nepřichytával a šel dobře vyklopit.
2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a s 8 lžícemi horké vody do co nejsvětlejší pěny, ve které se tvoří vzduchové bubliny. Po částech do ní pak zapracovávejte mouku s kypřicím práškem a ořechy.
3. Nakonec do ní opatrně vmíchejte dotuha ušlehané bílky se špetkou soli. Vzniklé těsto vlijte do spodní poloviny formy na beránka, zakryjte horní polovinou a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Je dobré hlavu beránka ještě přes formu překrýt alobalem, protože v těchto místech je těsto v nejtenčí vrstvě a snadno se připéká.
4. Nechte chvíli (asi 5 minut) chladnout ve formě, pak teprve odklopte víko, beránka vyklopte a nechte ho zchladnout na mřížce. Sněhový krém: Bílky vyšlehejte elektrickými metlami s cukrem, se špetkou soli a s citronovou šťávou ve vroucí vodní lázni na hutný krém, který tvoří na konci metel pevné špičky. Sníh naneste cukrářským sáčkem na beránka a vytvořte na něm (nebo následným povytahováním špiček obrácenou lžící) krásně kudrnatou „srst“ a pak ho vložte aspoň na 30 minut zpět do trouby předehřáté na 100°C, aby se jeho sněhový povrch zpevnil. Nebojte se, že se těsto příliš vysuší. Sladká sněhová „srst” ho před ztrátou vlhkosti spolehlivě ochrání.
Poznámka k receptu
Těsto plné ořechů a vajec a lahůdková „pusinková srst“ – tohoto beránka si zamilujete na první ochutnání...
Načítám komentáře...