Bezlepková bábovka
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr 150 gramů
- olej slunečnicový 2,5 decilitru
- moučka škrobová 200 gramů
- mouka sójová 100 gramů
- banány 1 kus
- ořechy vlašské 100 gramů (jemně umleté)
- kakao 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 kusu
- sůl 1 špetka
- máslo 1 lžíce (na vymazání)
- cukr moučkový 1 lžíce (na ozdobu)
- citronová kůra 1 kus (nastrouhaná z 1 citronu)
- mouka kukuřičná 1 hrst (na vysypání)
- pudinkový prášek vanilkový 2 balíčky
Postup přípravy
Žloutky s olejem šleháme asi 3 minuty do krémové konzistence. Škrobovou moučku, kypřicí a pudinkový prášek prosejeme a přidáme sójovou mouku, cukr, jemně umleté ořechy, sůl a citronovou kůru. Banán rozšleháme na kaši. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K našlehaným žloutkům střídavě vmícháváme pomocí elektrického šlehače zapnutého na nejnižší stupeň otáček smíchané sypké suroviny, banán a sníh z bílků a vypracujeme hladké těsto.
Polovinu těsta nalijeme do formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali kukuřičnou moukou. Do druhé poloviny vmícháme kakao a přilijeme ji do formy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 - 45 minut. Pro zkoušku píchneme do bábovky dřevěnou špejli a když je po vytažení suchá, je bábovka upečená.
Po upečení necháme bábovku zchladnout, vyklopíme ji z formy a pocukrujeme.
Načítám komentáře...