Bramborová bábovka
Seznam surovin
- brambory 250 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná hrubá 250 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- máslo 60 gramů
- cukr vanilkový 2 balení
- vejce 1 kus
- bílek 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- citronová kůra 1 lžíce (z poloviny citronu, jemně nastrouhaná)
- mléko 1 decilitr (množství podle potřeby, vlažné )
- tuk 1 lžíce (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce (na vysypání formy)
Postup přípravy
Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Žloutek utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Do žloutkové pěny vmícháme brambory, citronovou kůru a mouku prosátou s práškem do pečiva. Směs popřípadě mírně rozředíme vlažným mlékem.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme ho po částech do těsta a naplníme jím vymazanou a vysypanou formu. Vrch bábovky urovnáme.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 165°C a pozvolna pečeme 60 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli ve formě chladnout. Poté ji vyklopíme na mřížku a těsně před podáváním pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Vychladlou bábovku můžete přelít rozpuštěnou čokoládou.
Načítám komentáře...