Buchtičková bábovka
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 600 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- cukr krupice 150 gramů
- máslo 100 gramů (rozpuštěné)
- vejce 1 kus
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- sůl 1 špetka
- maková náplň 250 gramů (nebo tvarohová, ořechová, povidla, marmeláda, nutella)
- tuk (na vymazání)
- mléko (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do pekárny na chléb nalijeme mléko, přidáme vejce, rozpuštěný tuk, cukr, špetku soli, polohrubou mouku a rozdrobené droždí a zapneme program Příprava těsta (nebo těsto zpracujeme ručně a necháme vykynout na teplém místě). Je-li třeba, můžeme přidat ještě trochu mouky.
Z vykynutého těsta oddělujeme pomoučenou lžící kousky, každý zploštíme, dáme na něj lžičku náplně a dobře ji do těsta zabalíme. Jednotlivé buchty naskládáme do vymazané bábovkové formy a necháme ještě 20 minut kynout.
Povrch bábovky potřeme mlékem, vložíme ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 minut. Pokud začne během pečení povrch bábovky rychle tmavnout, zakryjeme ji alobalem.
Upečenou bábovku necháme krátce prochladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním ji pocukrujeme.
Načítám komentáře...