Citronová bábovka
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 3 kusy
- máslo 80 gramů (rozpuštěné)
- cukr krystal 250 gramů
- mléko 80 mililitrů
- citron 2 kusy (šťáva a kůra)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva
Poleva:
- šťáva citronová (ze dvou citronů)
- cukr moučkový 4 lžíce
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny. Přilijte vlahé mléko a šťávu i kůru z citronů a vsypte mouku s kypřicím práškem. Do směsi nakonec zapracujte sníh ušlehaný z bílků.
2. Těsto přesuňte do formy (asi do 2 třetin výšky), vložte ho do trouby a pečte 30 až 40 minut, až bábovka zpevní a na povrchu lákavě zezlátne.
3. Z přísad na polevu utřete lesklou tekutější směs, kterou přelijte horkou bábovku. Těsto polevu částečně nasaje a bábovka pak bude mít ještě voňavější citronovou chuť.
Poznámka k receptu
Česká klasika v trochu exotičtějším provedení s výraznou citronovou vůní a chutí, to je něco pro fajnšmekry! V chladných únorových dnech potěší dvojnásob.
Načítám komentáře...