Citronovotymiánová bábovka
Seznam surovin
Těsto:
- máslo 300 gramů (+ na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 350 gramů
- citron 1 kus (kůra)
- smetana zakysaná 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- mléko 230 mililitrů
- sůl (špetka)
- tymián 2 lžíce (čerstvý)
Poleva:
- cukr moučkový 150 gramů
- šťáva citronová 40 mililitrů
- citronová kůra 1 kus (na ozdobení)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný krém. Bude to trvat asi 5 minut.
2. Poté po částech přidávejte máslo a šlehejte do konzistence hladkého krému. Přimíchejte citronovou kůru a zakysanou smetanu. Pak do těsta vsypte mouku smíchanou se solí a přilijte mléko, nakonec přijdou na řadu tymiánové lístky. Vše pečlivě promíchejte.
3. Těsto nalijte do formy a pečte 40–50 minut. Formu pak zabalte do utěrky namočené ve studené vodě a nechte 15 minut odpočívat. Poté bábovku z formy opatrně vyklopte a nechte vychladnout.
4. Moučkový cukr šlehejte s citronovou šťávou, dokud nevznikne lesklá bílá poleva. Tou polijte bábovku, ozdobte ji strouhanou citronovou kůrou a větvičkami tymiánu.
Poznámka k receptu
Dokonale vláčnému těstu dodá citron šmrnc a tymián se postará o překvapivý chuťový akcent. Několik neotřelých nápadů posouvá tradiční moučník do nejvyšších pater.
Načítám komentáře...