Dokonalá bábovka
Seznam surovin
- máslo 240 gramů (+na vymazání formy)
- vejce 6 kusů
- cukr krupice 450 gramů
- mouka 450 gramů (polohrubá + na vysypání formy)
- mléko 150 mililitrů
- citronová kůra 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- sůl
Postup přípravy
1. Máslo nakrájejte na kousky a dejte je do misky na teplé místo povolit. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh.
2. Ručním šlehačem prošlehejte máslo se žloutky a postupně přisypávejte cukr. Až bude směs hebká, přidejte mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou, přilijte (podle potřeby) mléko a vypracujte šlehačem vláčné těsto. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků.
3. Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy a vložte ji do vyhřáté trouby. Pečte při 160 °C tak dlouho, až se těsto nebude chytat na špejli, kterou do něj zapíchnete. Bude to trvat asi 50 minut.
Poznámka k receptu
Tip: K pečení jsme použili o trochu větší formu (průměr: 275 mm, hloubka: 75 mm). Do formy o obvyklé velikosti stačí použít ²⁄³ uvedeného množství surovin.
Načítám komentáře...