Dvoubarevná bábovka
Seznam surovin
- tuk 250 gramů (změklý)
- cukr krupice 200 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 180 gramů (prosátá)
- vejce 4 kusy
- moučka bramborová (škrob) 100 gramů
- kakao 3 lžíce (prosáté)
- vanilka 1/2 kusu (lusk, vydlabaná dřeň)
- sůl
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky za postupného přidávání cukru do pěny. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Mouku promícháme se solamylem a vanilkou. V kastrůlku rozpustíme tuk a přivedeme ho k varu. Do vaječné pěny vmícháme moučnou směs, po lžících zlehka vmícháme tuhý sníh a na závěr vmícháme horký tuk.
Z těsta odebereme více než třetinu, do které vmícháme kakaový prášek a důkladně ho do těsta zapracujeme. Do vymazané a vysypané formy nalijeme střídavě světlé a tmavé těsto a povrch uhladíme. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 50 minut.
Upečenou bábovku necháme 5 - 10 minut chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním bábovku pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Bábovku nemusíte péct jen v klasické formě. Můžete použít například formu ve tvaru střechy, výborná je i forma na biskupský chlebíček.
Načítám komentáře...