Hrnečkový makový beránek
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 2,5 hrnku
- cukr krupice 1,5 hrnku
- mák 1 hrnek (mletý)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- mléko 1 hrnek
- olej 1/2 hrnku
- vejce 2 kusy
- cukr vanilkový 2 balíčky
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- cukr moučkový 250 gramů
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- cukrářské zdobení (na ozdobu, barevné)
Postup přípravy
Cukry a vejce rozšlehejte s mlékem. Mouku s práškem do pečiva, lžičkou citronové kůry, olej a mák přidejte ke směsi a vypracujte hladké těsto (podle potřeby zřeďte mlékem nebo zahustěte moukou).
Formu na beránka důkladně vytřete tukem a vysypte moukou nebo strouhankou. Těsto vlijte do formy, přiklopte vrchní částí a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Beránka pečte 50 - 60 minut, nechte trochu vychladnout a opatrně vyklopte.
Utřete dohladka 3 - 4 lžíce citronové šťávy, lžíci vody a moučkový cukr utřete do hladké polevy.
Po úplném vychladnutí potřete povrch moučníku citronovou polevou a ozdobte cukrovým sypáním. Polevu nechte zaschnout a beránka můžete přizdobit barevnou mašlí.
Načítám komentáře...