Jablečná bábovka
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- jablka 300 gramů (oloupaná, nastrouhaná)
- cukr moučkový 250 gramů
- vejce 3 kusy
- tuk 120 gramů (rostlinný)
- rozinky 50 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr skořicový 2 lžičky
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 250 gramů
- mandle 100 gramů (plátky)
Postup přípravy
Změklý tuk vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, do které postupně jeden po druhém zašleháme žloutky. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme skořicový cukr, nastrouhaná jablka a rozinky a promícháme. Po částech vmícháme žloutkovou směs a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Připravené těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.
Upečenou bábovku necháme chvíli stát ve formě a pak ji vyklopíme. Po vychladnutí bábovku přelijeme čokoládovou polevou, posypeme ji mandlovými plátky (ze stran nebo i na povrchu) a necháme zaschnout. Kdo chce, může bábovku ještě ozdobit hezkými plátky sušených jablek.
Poznámka k receptu
Bábovku můžete ještě vylepšit, když do těsta vmícháte hrst hrubě nasekaných vlašských ořechů nebo rozinky předem namočené v rumu. Každou porci podávejte ozdobenou kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky.
Načítám komentáře...