Karamelový beránek
Seznam surovin
Na těsto:
- cukr krystal 100 gramů
- voda 100 mililitrů (horká)
- vejce 6 kusů
- cukr moučkový 150 gramů
- mouka pšeničná hrubá 240 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- ořechy 50 gramů (mleté)
- sůl 1 špetka
Kromě toho:
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- mašle (červená, na ozdobení)
- cukr moučkový (na poprášení)
Postup přípravy
Do malé pánve nasypeme cukr a zahřejeme ho, až se rozpustí na karamel. Zalijeme ho horkou vodou a za stálého míchání rozvaříme.
V míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přilijeme karamel a znovu vyšleháme do husté pěny. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a mletými ořechy. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho střídavě s moukou do žloutkové pěny.
Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na beránka, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut. Upečeného beránka necháme chvíli prochladnout, pak ho opatrně vyklopíme, necháme zcela vychladnout na mřížce a nakonec ho ozdobíme červenou mašlí a poprášíme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...