Kynutá bábovka
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 180 gramů
- mléko 260 mililitrů (vlažné)
- olej 150 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- droždí 40 gramů
- máslo (na vymazání formy+potření bábovky)
- strouhanka (na vysypání formy)
- cukr vanilkový (+moučkový)
Ořechová nádivka:
- ořechy vlašské 180 gramů (pomleté)
- mléko 250 mililitrů
- cukr moučkový 100 gramů
- rum (trocha)
Postup přípravy
1. Na kvásek vmíchejte do 4 lžic vlažného mléka lžičku cukru, rozdrobte droždí a zakryté nechte asi 15 minut vzejít. Obě mouky se solí přesejte do mísy a přidejte zbylý cukr. Olej, zbytek mléka a žloutky smíchejte. Kvásek vmíchejte do mouky a postupně přilévejte směs s olejem. Vypracujte tužší těsto, které se nelepí ani k míse, ani k vařečce. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho nechte asi hodinu kynout.
2. Ořechy, mléko, cukr a rum svařte na hustou kaši. Pokud je řidší, můžete ji dohustit rozdrcenými piškoty nebo perníkem.
3. Vykynuté těsto na pomoučeném vále ještě jednou ručně propracujte a pak rozválejte
na menší obdélník. Po celé ploše rozetřete ořechovou nádivku a stočte jako roládu. Vložte do důkladně máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a zakryté nechte znovu asi hodinu kynout.
4. Potřete máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 40 minut. Kdyby bábovka příliš tmavla, zakryjte ji alobalem.
5. Špejlí zjistěte, zda je bábovka upečená. Nechte ji trochu vychladnout, vyklopte na mřížku, potřete máslem a poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.
Načítám komentáře...