Kynutá bábovka

Seznam surovin

Těsto:

Ořechová nádivka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Na kvásek vmíchejte do 4 lžic vlažného mléka lžičku cukru, rozdrobte droždí a zakryté nechte asi 15 minut vzejít. Obě mouky se solí přesejte do mísy a přidejte zbylý cukr. Olej, zbytek mléka a žloutky smíchejte. Kvásek vmíchejte do mouky a postupně přilévejte směs s olejem. Vypracujte tužší těsto, které se nelepí ani k míse, ani k vařečce. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho nechte asi hodinu kynout.

2. Ořechy, mléko, cukr a rum svařte na hustou kaši. Pokud je řidší, můžete ji dohustit rozdrcenými piškoty nebo perníkem.

3. Vykynuté těsto na pomoučeném vále ještě jednou ručně propracujte a pak rozválejte
na menší obdélník. Po celé ploše rozetřete ořechovou nádivku a stočte jako roládu. Vložte do důkladně máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a zakryté nechte znovu asi hodinu kynout.

4. Potřete máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 40 minut. Kdyby bábovka příliš tmavla, zakryjte ji alobalem.

5. Špejlí zjistěte, zda je bábovka upečená. Nechte ji trochu vychladnout, vyklopte na mřížku, potřete máslem a poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...