Kyprá bábovka
Seznam surovin
Na 16 řezů:
- olej 1 hrnek (rostlinný + na vymazání formy)
- cukr krupice 2 hrnky
- vejce 3 kusy
- cukr vanilkový 1 balíček (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
- mouka pšeničná hladká 2 hrnky
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- skořice 2 lžičky
- cuketa 2 hrnky (nastrouhaná i se slupkou)
- ořechy 1 hrnek
- citronová kůra kandovaná (nebo limetková kůra na ozdobení)
Poleva:
- bílek 1 kus
- cukr moučkový 2 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
Postup přípravy
1. Promíchejte olej s cukrem. Po jednom přidávejte vejce a vždy ho dobře zatřete. Poté vmíchejte vanilku. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a skořici.
2. Suché přísady přidávejte k olejové směsi střídavě s nastrouhanou cuketou. Nakonec vmíchejte na hrubo nasekané nebo nastrouhané ořechy (těsto bude spíš řidší).
3. Těsto přesuňte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 50 až 55 minut. Vpichem špejle do středu těsta zjistíte, jestli je propečené (na špejli ulpí vlhké drobty).
4. Poleva: Uvedené suroviny promíchejte dohladka. Ještě teplou bábovku polevou přelijte. Nechte ji stéct a posypte kandovanou kůrou.
Poznámka k receptu
Geniální tip pro chataře a chalupáře, kteří si pro hlavní přísadu dojdou pár kroků na zahrádku. Těsto se dá péct nejen ve formě, ale také na plechu, a samozřejmě i ve slavné remosce.
Načítám komentáře...