Limetový monkey bread
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- máslo 80 gramů
- cukr krystal 80 gramů
- droždí 21 gramů (čerstvé)
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
Na obalení:
- cukr krystal 180 gramů
- limetková kůra (ze 4 limet)
- máslo 100 gramů
Poleva:
- cukr moučkový 100 gramů
- šťáva limetková 4 lžíce
Postup přípravy
1. Nejprve připravte kvásek: v menší misce rozetřete droždí se 2 lžícemi cukru a 1 lžící mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, posypte troškou mouky a přikryjte utěrkou. Kvásek vzejde během 10 minut.
2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr a sůl. Rozpusťte máslo, přilijte do něj zbylé mléko a nalijte do mísy. Přidejte žloutky a nakonec kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a vytvořte z něj kouli. Poprašte ji moukou, přikryjte mísu utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí jednou prohněťte.
3. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem. Z vykynutého těsta vytvarujte menší kuličky, z tohoto množství těsta jich uděláte 25 - 30 kusů. Kuličky namočte v rozpuštěném másle, obalte v cukru smíchaném s limetovou kůrou a skládejte do bábovkové formy. Jakmile dosáhnete ¾ objemu formy, přikryjte ji potravinářskou fólií a nechte těsto asi 40 minut dokynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
4. Těstem zaplněnou formu vložte do trouby a pečte 30 - 40 minut. Upečený monkey bread nechte zchladnout ve formě 5 minut, vyklopte na mřížku a dejte vychladnout. Na polevu smíchejte moučkový cukr s limetovou šťávou a dezert jí přelijte.
Poznámka k receptu
Na tuhle bábovku nůž nepotřebujete, kousek pokrytý zkaramelizovaným cukrem a limetovou kůrou stačí jen odloupnout. A i když vám „opičí chleba“ už voní na lince, neujídejte a připravte na něj limetovou polevu. Dodá mu svěžest.
Načítám komentáře...