Maková bábovka z kynutého těsta
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- mléko 0,8 decilitru
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- mák 160 gramů (mletý)
- cukr moučkový 120 gramů
- rum 2 lžíce
- mléko 2 decilitry
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Droždí, moučkový cukr a lžíci mouky rozmícháme ve vlažném mléce a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, vanilinový cukr, citronovou kůru a špetku soli, přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto (je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu mléka). Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím připravíme náplň. Mléko smícháme v kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Přisypeme mletý mák a za stálého míchání povaříme. Směs odstavíme z ohně a dochutíme ji rumem, citronovou kůrou, solí a skořicí.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a rozetřeme na něj připravenou makovou nádivku. Plát stočíme do rolády a opatrně přeneseme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy (roládu obtočíme kolem středu). Těsto necháme znovu vykynout, až zdvojnásobí svůj objem, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut.
Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě, pak ji vyklopíme, pocukrujeme a necháme prochladnout.
Poznámka k receptu
Kynutá bábovka chutná nejlépe čerstvě upečená, dokud je ještě vlažná. Pokud ji budete podávat k snídani, doplňte ji máslem a zavařeninou.
Načítám komentáře...