MAZANCOVÉ POMLÁZKY
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
- mléko 120 mililitrů (plnotučné)
- cukr krystal 70 gramů
- máslo 80 gramů (rozpuštěné)
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- vejce 2 kusy
- citronová kůra (z 1 citronu)
- rozinky 30 gramů
- mandle 30 gramů (plátky + na ozdobu)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Do velké mísy prosejte obě mouky, uprostřed vytvořte důlek a nalijte vlažné mléko. Prsty rozdrobte droždí a lžící ho opatrně promíchávejte s mlékem uprostřed mouky tak, až vznikne hustší směs. Posypte ji špetkou mouky, mísu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.
2. Do mísy nalijte rozpuštěné máslo, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru a vejce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nakonec přidejte mandle s rozinkami a do těsta je důkladně zapracujte. Vytvarujte z něj bochánek, podsypte je v míse moukou a lehce poprašte i shora. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teplém místě kynout.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý pak na 3 menší, ze kterých vyválejte na prst tenké válečky. Upleťte copánek, na jednom konci svažte tenkým pramínkem těsta a nožem rozřežte válečky tak, aby symbolizovaly pentle na pomlázce. Plech vyložte pečicím papírem a pomlázky na něj v dostatečných rozestupech položte. Před pečením nechte ještě chvilku dokynout.
4. Pomlázky potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a dejte je do předehřáté trouby. Pečte 20 minut
Poznámka k receptu
Dejte letos mazanci jiný kabát. Máme pro vás vyzkoušené těsto a nápad, jak ho zpracovat. Před těmito báječně vonícími pomlázkami nikdo utíkat nebude.
Načítám komentáře...