Mramorová bábovka
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- mléko 2/3 decilitru (vlažné)
- citronová kůra (z 1 dobře omytého citronu, nastrouhaná)
- kakao 1 lžíce
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 250 gramů
- poleva 50 gramů (jakákoli světlá (čokoládová, bílková...))
Postup přípravy
Změklé máslo, moučkový a vanilinový cukr utřeme nebo ušleháme elektrickým šlehačem v míse do pěny a vmícháme do ní jeden po druhém žloutky. Z bílků ušleháme v jiné míse tuhý sníh. Do připravené pěny vmícháme vlažné mléko, citronovou kůru a pak postupně pomocí cukrářské stěrky zlehka vmícháme ušlehaný sníh (musíme ho vmíchat opravdu opatrně, aby sníh neklesl). Na závěr přidáme prosátou hladkou a hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a těsto promícháme.
Připravené těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme prosáté kakao.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme nejprve polovinu světlého těsta, na něj nalijeme kakaové těsto a zalijeme ho opět zbylým světlým těstem.
Těsto pomocí špejle trochu promícháme, jako kdybychom kreslili v těstě spirálu, aby se vytvořilo barevné mramorování. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.
Upečenou bábovku necháme chvíli stát ve formě, pak ji vyklopíme a po vychladnutí ji přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Aby byla bábovka veselejší, pocákáme ji ještě na závěr libovolnou polevou světlé barvy.
Poznámka k receptu
Forma na pečení bábovky musí být dokonale vymazaná, aby šla bábovka po upečení dobře vyklopit. Nejlépe to jde štětečkem namočeným v rozpuštěném tuku (másle), který se dostane do všech záhybů formy. Je také dobré nahrnout syrové těsto co nejvíce k obvodovým stěnám, protože při pečení nejvíce nabývá uprostřed formy.
Zda je bábovka upečená snadno zjistíte pomocí dřevěné špejle, kterou zasunete do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, je bábovka hotová.
Ideální je upečenou bábovku vyklopit na mřížku, aby se chladila i zespoda. Pokud nejde vyklopit z formy, překryjte obrácenou formu utěrkou namočenou ve studené vodě a chvíli počkejte.
Načítám komentáře...