Mrkvový beránek
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mrkev 340 gramů
- cukr krystal 250 gramů
- olej 200 mililitrů
- vejce 3 kusy
- ořechy vlašské 130 gramů
- rozinky 120 gramů
- skořice 2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 5 gramů
- sůl
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte nahrubo. Ve velké míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, solí a skořicí a spolu s ořechy a rozinkami ji přidejte do mísy. Důkladně promíchejte. Nejdřív to půjde ztěžka, ale mrkev po chvilce těsto provlhčí a všechny suroviny se propojí.
2. Těsto nalijte do připravené formy. Pokud máte dvoudílnou, nalijte těsto až po okraj předního dílu a přiklopte vymazanou a vysypanou druhou částí formy. Máte-li jednodílnou formu, nalijte těsto 2 cm pod okraj, aby mělo při pečení prostor k vyběhnutí. Beránka vložte do vyhřáté trouby a pečte 60 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá. Před vyklopením nechte beránka 10 minut zchladnout na mřížce.
Poznámka k receptu
Mrkvové těsto je šťavnaté a chutná skvěle. Pokud ještě nemáte formu na beránka, obejděte bazary. Zaručeně objevíte nějaký skvost s duší a zajímavým příběhem.
Načítám komentáře...