Ořechová bábovka
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- smetana na šlehání 250 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr vanilkový 1 balíček
- ořechy 100 gramů (mleté, lískové nebo vlašské)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na ozdobení:
- nugátová poleva 200 gramů
- čokoládová poleva tmavá 50 gramů
- ořechy 30 gramů (nasekané)
Postup přípravy
V míse vyšleháme do pěny vejce s moučkovým a vanilinovým cukrem a do této hmoty vmícháme smetanu. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, smícháme ji s mletými ořechy a směs po částech zlehka vmícháme do vaječné hmoty.
Připravené těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku, vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut, nejprve při teplotě 180 °C, pak teplotu snížíme na 170 °C.
Upečenou bábovku necháme chvíli stát ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Mezitím rozehřejeme obě polevy a vychladlou bábovku přelijeme nejprve nugátovou polevou, do které uděláme proužky z tmavé čokoládové polevy. Na závěr bábovku posypeme nahrubo nasekanými ořechy.
Poznámka k receptu
Když přidáte do těsta na bábovku špetku mleté skořice, bude voňavější. Místo nugátové polevy můžete použít oříškovou, která se prodává hotová a stačí ji pouze rozehřát v horké vodní lázni.
Načítám komentáře...