ořechový mazanec ze špaldové mouky
Seznam surovin
- mouka špaldová 300 gramů (BIOHARMONIE)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů (BIOHARMONIE)
- cukr třtinový 100 gramů (BIOHARMONIE)
- máslo 120 gramů
- žloutek 3 kusy
- droždí 40 gramů
- mléko 250 mililitrů
- hroznové víno 60 gramů (sušené/rozinky)
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- ořechy vlašské 50 gramů
- mandle
- sůl
Postup přípravy
1. Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (napří- klad rýžový nápoj Isola Bio) rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli. Přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny citronu. Pak nalijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte tuhé těsto. Při zpracovávání těsta přidávejte podle potřeby mléko či rýžový nápoj. Těsto přikryjte a nechte vykynout.
3. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom je rozdělte na polovinu, vytvarujte 2 bochánky, potřete rozšlehaným bílkem a posypte spařenými a oloupanými mandlemi, nakrá- jenými na tenké plátky. Mazance nařízněte do kříže a pečte v troubě vyhřáté na 170°C asi 45 minut.
Načítám komentáře...