RICOTTOVÉ BÁBOVIČKY
Seznam surovin
- sýr Ricotta 250 gramů
- žloutek 1 kus
- cukr moučkový 2 lžíce
- vanilkový lusk 1 kus
- citronová kůra (z 1 citronu)
- želatina 3 kusy
- sušenky máslové 125 gramů
- máslo 125 gramů (studené)
- cukr třtinový (na vytvoření krustičky)
- ovoce (čerstvé k podávání)
- zmrzlina (sorbet k podávání)
Postup přípravy
1. Sušenky rozdrťte, smíchejte s máslem (nejlépe to jde ve food processoru) a vzniklé těsto natlačte do formiček. Ricottu propasírujte přes jemné síto do misky, přidejte semínka z vanilkového lusku, najemno nastrouhanou citronovou kůru, žloutek a moučkový cukr podle chuti. Důkladně promíchejte.
2. Želatinu připravte podle návodu, obvykle se zalije pár lžícemi studené vody a nechá asi 10 minut nabobtnat. Pak ji pečlivě vymačkejte a vmíchejte do ní trochu ricotty. Když se zcela vstřebá, vmíchejte i zbytek krému (to je důležité, kdybyste totiž želatinu přidali do krému hned, nerozpustila by se a vytvořila by hrudky, kterých už byste se nezbavili). Krém nalijte do formiček a nechte ztuhnout přes noc. Před podáváním posypte každou bábovičku trochou třtinového cukru a opalte ho flambovací pistolí, aby vytvořil tenkou krustičku. Podávejte s čerstvým ovocem a malinovým sorbetem.
CHLAZENÍ PŘES NOC
Poznámka k receptu
Italská verze nepečeného cheesecaku chutí připomíná spíš panna cottu, je ale výrazně krémovější a robustnější. Nejlépe si ji vychutnáte v kombinaci se sorbetem a sezonním ovocem.
Načítám komentáře...