Tvarohová bábovka s čerstvým ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- tvaroh měkký 250 gramů (tučný nebo polotučný)
- tuk 200 gramů (rostlinný)
- vejce 4 kusy
- mléko 6 lžic (vlažné)
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- citronová kůra (z 1 dobře omytého citronu, nastrouhaná)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (nebo strouhaný kokos, na vysypání formy)
Na ozdobení:
- citronová poleva 200 gramů
- smetana na šlehání
- ovoce (rybíz, jahody...)
Postup přípravy
1. Změklý tuk rozmícháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutky a důkladně promícháme. Přidáme vanilinový cukr, citronovou kůru, vlažné mléko a měkký tvaroh a opět promícháme. Do žloutkové směsi postupně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a na závěr lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Připravené hladké těsto nalijeme do formy dobře vymazané máslem a vysypané moukou nebo kokosem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a bábovku pečeme ještě dalších asi 15 minut.
Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku, na několika místech propíchneme špejlí, aby neklesla, a po vychladnutí ji ozdobíme citronovou polevou, šlehačkou a čerstvým ovocem (rybízem, malinami, jahodami apod.).
Recept na citronovou polevu najdete zde.
Načítám komentáře...