Úsporné těsto na bábovku
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- brambory 200 gramů (uvařené, vychladlé)
- mléko 1,25 decilitru (vlažné)
- tuk 80 gramů
- cukr 80 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 30 gramů
- sůl
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- cukr moučkový (na posypání)
- rozinky 2 lžíce (nebo ořechy a kakao)
Postup přípravy
V hrnku rozmícháme část vlažného mléka a cukru s rozdrobeným droždím a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Brambory nastrouháme do mísy, přidáme oba druhy mouky, tuk, žloutek, sůl, zbylý cukr a vlažné mléko, přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho
moukou a necháme na teplém místě vykynout.
Do vykynutého těsta podle chuti zapracujeme například ořechy, rozinky nebo těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme kakao.
Těsto naplníme do vymazané a vysypané bábovkové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi hodinu.
Upečenou bábovku necháme chvíli prochladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Před podáváním ji pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Z tohoto úsporného těsta můžete upéct i buchty nebo závin.
Načítám komentáře...