Velikonoční beránek
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr třtinový 250 gramů
- olej 6 lžic (na smažení)
- voda 6 lžic (horké)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- pudink 1 kus (vanilkový)
- šťáva citronová 1 lžička
- sůl
- máslo (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- hřebíček 2 kusy
Postup přípravy
1. Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.
2. Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200°C, dalších 30 minut pečte na 150°C. Pak formu vyjměte a zkuste špejlí, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak vyklopte.
3. Beránka pocukrujte nebo jej polijte čokoládovou polevou. Oči vytvořte pomocí hřebíčků, na krk uvažte barevnou mašli. Kolem beránka nasypte barevná vajíčka nebo lentilky.
Poznámka k receptu
Pečte v keramické formě na beránka, která se skládá ze dvou částí.
Načítám komentáře...