Velikonoční beránek s višněmi
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr třtinový 250 gramů
- voda 4 lžíce (horká)
- olej slunečnicový 150 mililitrů
- mléko 150 mililitrů (vlažné)
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- vanilka 2 špetky (dužina z lusku)
- citronová kůra 1 lžička
- šťáva citronová 1 lžíce
- ořechy lískové 40 gramů (nasekané)
- višně 100 gramů (sušené, nebo třešně, švestky, meruňky)
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání)
Postup přípravy
Žloutky našlehejte s 200 g cukru a horkou vodou do husté pěny. Mouku prosejte, smíchejte s práškem do pečiva, vanilkou, citronovou kůrou a pokrájenými višněmi.
Ušlehejte z bílků a citronové šťávy sníh a zašlehejte do něj zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmíchejte olej, mléko, po lžících mouku a nakonec sníh z bílků.
Těstem naplňte velkou (nebo dvě menší) vymazanou a vysypanou formu na beránka, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 45 - 60 minut.
Upečeného beránka opatrně vyklopte a posypte moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...