Velikonoční tvarohový beránek
Seznam surovin
- ovoce kandované 100 gramů
- rum 0,7 decilitru
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 120 gramů
- tuk 230 gramů (změklý)
- tvaroh měkký 230 gramů
- mléko 2 decilitry
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
- mašle (na ozdobení)
Postup přípravy
Kandované ovoce zalijeme rumem a necháme 30 minut stát.
Mezitím v míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. Vešleháme do ní nastrouhaný tuk, tvaroh a mléko, vmícháme prosátou mouku a pak kandované ovoce i s rumem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme zbylý cukr a sníh zlehka vmícháme do připraveného těsta.
Těsto naplníme do vymazané a vysypané velké formy na beránka, zakryjeme ji alobalem nebo přikryjeme vrchním dílem formy, pokud ji máme, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 80 minut.
Upečeného beránka necháme ve formě zchladnout, pak ho opatrně vyklopíme, nejlépe na mřížku, a necháme vychladnout.
Nakonec beránka poprášíme moučkovým cukrem a případně mu ještě uvážeme kolem krku mašli.
Poznámka k receptu
Místo pocukrování přelijte vychladlého beránka rozpuštěnou tmavou čokoládovou polevou a než ztuhne, vmáčkněte do něj dvě půlky mandlí jako oči.
Načítám komentáře...