Vláčný mazanec
Seznam surovin
- rum 4 lžíce
- rozinky 150 gramů
- droždí 42 gramů
- mléko 400 mililitrů (vlažné)
- cukr krupice 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 1 kilogram
- citronová kůra 1/2 lžičky
- vejce 4 kusy
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 40 gramů
- sádlo 1 lžíce
- olej slunečnicový 4 lžíce
- mandlové plátky (na posypání)
Postup přípravy
1. Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly. Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
2. Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte je, rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vejcem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C 35–40 minut.
Načítám komentáře...