Belgické vafle
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mléko 320 mililitrů
- máslo 125 gramů
- bílek 2 kusy
- vanilkový extrakt 1 lžička
- droždí sušené 7 gramů
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl 1 špetka
K podávání:
- banány 2 kusy
- kaki 2 kusy
- sýr Mascarpone 250 gramů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- cukr krupice 1 lžička
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- ořechy (nasekané podle chuti)
- med (na zakápnutí)
Postup přípravy
1. Mouku promíchejte se solí, s cukrem a droždím a přidejte vanilkový extrakt a mléko (může, ale nemusí být vlažné). Míchejte, dokud nezískáte hladké těsto, pak mísu zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout 30 minut.
2. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Do smetany dejte cukr, vanilková semínka a vyšlehejte dotuha. Stěrkou ji jemně smíchejte s mascarpone a odložte do lednice. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. do vykynutého těsta vmíchejte máslo, a když se zcela spojí, přidejte sníh. Rozehřejte vaflovač, potřete ho olejem, je-li potřeba, a naneste těsto. Zavřete a upečte vafle dozlatova. nám to trvalo asi 4 minuty.
3. Než upečete všechny vafle, nakrájejte banány na kolečka a kaki na tenké plátky. Hotové vafle ozdobte ovocem a krémem, zakápněte medem, posypte ořechy a podávejte.
Poznámka k receptu
Klasika, které nikdy neodoláme. naše vafle mají křupavou krustu a vláčný vnitřek. obvykle se podávají s čokoládovou polevou, šlehačkou a bobulovitým ovocem. my ale vzhledem k sezoně zvolili kaki, banány a med.
Načítám komentáře...