Belgické vafle s chantilly krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- droždí 20 gramů
- mléko 1/2 decilitru (vlažné)
- vejce 3 kusy
- máslo 80 gramů
- olej 1 decilitr
- cukr moučkový (na obalení)
- ovoce (čerstvé - jahody, hruška, kiwi, kuličky hroznového vína...)
Na chantilly krém:
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- vanilkový lusk 1 kus
- cukr moučkový 50 gramů
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr, rozdrobené droždí, mléko, vejce a rozpuštěné máslo a umícháme řidší těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Mezitím připravíme krém. V kastrůlku svaříme smetanu s podélně rozkrojeným vanilkovým luskem a cukrem a směs necháme vychladnout.
Vaflovač lehce potřeme olejem a nahřejeme. Nalijeme do něj vykynuté těsto tak, aby po celé ploše tvořilo tenkou vrstvu, přiklopíme a vafle upečeme dozlatova. Takto postupně upečeme vafle z celé dávky těsta.
Z vychladlé smetany odstraníme vanilkový lusk a vyšleháme ji dotuha.
Teplé vafle nakrájíme na menší kousky, obalíme je v cukru, rozdělíme na talíře a každou porci doplníme mističkou s trochou krému a nakrájeným čerstvým ovocem.
Poznámka k receptu
Pokud nechcete připravovat krém, nahraďte ho hustým bílým jogurtem, který podle chuti přisladíte vanilkovým cukrem.
Načítám komentáře...