BEZOVÁ BABA AU RHUM
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr moučkový 125 gramů
- máslo 100 gramů
- vejce 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 2 gramy
- citronová kůra (z 1 citronu)
Krém:
- sýr Mascarpone 125 gramů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- cukr vanilkový 25 gramů
Bezový sirup:
- květy 10 kusů (bezové)
- cukr krupice 250 gramů
- voda 500 mililitrů
- citron 1/2 kusu
Nálev na babu:
K podávání:
Postup přípravy
1. Připravte bezový sirup: do rendlíku vsypte cukr a přilijte vodu. Pomalu přiveďte k varu a často míchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile směs začne vřít, nechte ji bublat asi 5 minut a pak ji stáhněte z plotny. Přidejte štávu z ½ citronu, květy a nechte je louhovat asi 12 hodin. Pak sirup přeceďte před plátýnko.
2. Upečte babu: máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, pak zašlehejte vejce a vmíchejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte citronovou kůru a vymíchejte hladké těsto. Nalijte ho do silikonových formiček a pečte v troubě předehřáté na 165°C asi 20 minut, aby zezlátlo. Pak nechte zchladnout. Mezitím smíchejte sirup s rumem a přelijte směs přes zchladlé baby.
3. Mascarpone prošlehejte se smetanou a cukrem a podávejte k babám. Můžete přidat i čerstvé ovoce, oblíbený sorbet a sněhové pusinky.
Poznámka k receptu
Polévání sirupem zajistí dezertu vláčnost, ten bezinkový ve spojení s rumem mu navíc dodá fantastickou chuť. Marek Fichtner babu rád doplňuje pampeliškovým sorbetem a sezonním ovocem.
K podávání sněhové pusinky
ODLEŽENÍ SIRUPU PŘES NOC
Načítám komentáře...